هر آنچه در مورد ارتودنسی فانکشنال باید بدانید
در این نوشته می خوانید:
داشتن دندانهای صاف و یکدست زیبایی چهره را دوچندان میکند. زمانی که دندانهای شما منظم و یکدست باشند به هنگام لبخند زدن چهرهای شادابتر و در عین حال مهربانتر خواهید داشت؛ اما گاهی اوقات مشکلات فک و ناهنجاریهای موجود در رشد فک سبب میگردند که افراد از داشتن دندانهای منظم محروم بمانند. ضمن اینکه پیشرفت علم این موضوع را نیز برطرف کرده است. ارتودنسی فانکشنال یکی از بهترین راهها برای درمان این مشکلات به حساب میآید. ارتودنسی فانکشنال چیست؟ چگونه ارتودنسی فانکشنال انجام میگیرد؟ آیا این نوع درمان معایبی دارد؟
ارتودنسی فانکشنال
یکی از زیرمجموعههای ارتودنسی، ارتودنسی فانکشنال نام دارد که به نسبت ارتودنسی شناخت افراد به آن کم است. این نوع ارتودنسی در کنار قابلیت منظم کردن دندانها میتواند ناهنجاریهای فک را نیز برطرف سازد. به صورت کلی ارتودنسی فانکشنال به این شکل عمل میکند که به جای وارد شدن فشار روی دندانهای نامنظم و ایجاد دردهای زیاد، تمام فشار بر فک وارد میشود تا فک بزرگ شده و فضا برای دندانهای نامرتب به وجود آید.
انواع ارتودنسی فانکشنال
از ابزارهای مختلفی برای ارتودنسی فانکشنال استفاده میشود؛ اما دو نوع اصلی داشته که شامل متحرک و ثابت است.
- ارتودنسی فانکشنال ثابت: در ارتودنسی فانکشنال ثابت دستگاه به صورت ثابت روی دندانها مستقر میشود و به راحتی قابل خارج کردن نخواهد بود؛ اما با این وجود فرد به راحتی میتواند کارهای روزانه از جمله غذا خوردن، مسواک زدن، صحبت کردن و… را انجام دهد. در روزهای ابتدایی فرد اندکی با ناراحتی و درد مواجه خواهد شد؛ اما بعد از گذشت زمان به آنها عادت خواهد کرد.
- ارتودنسی فانکشنال متحرک: اکثر دستگاههای فانکشنال برای انجام ارتودنسی به صورت متحرک هستند. به طوری که شما میتوانید به هنگام مسواک زدن یا غذا خوردن آنها را از دهان خارج کنید؛ اما مدت زیادی از روز باید دستگاه در دهان شما باقی بماند. همچنین پیش از استفاده باید توسط ارتودنتیست آموزشهای لازم را فرا گرفته و بدانید که چگونه این دستگاه را درون دهان خود قرار دهید.
انواع دستگاه های فانکشنال
دستگاه فانکشنال انواع مختلفی داشته که به شرح زیر هستند:
- فانکشنال متحرک فرانکل: این دستگاه برای ایجاد فضا در فک پایین و خالی شدن فضا برای دندانهای دائمی کاربرد دارد. پنج نوع مختلف از این دستگاه عرضه شدهاند.
- تویین بلاک: دستگاه تویین بلاک شباهت فراوانی با دستگاه بایوتینور داشته و به جای یک قطعه در این دستگاه دو قطعه موجود است و راحتتر در دهان جای میگیرد.
- بایوتینور: این دستگاه پلاستیکی بوده و در حرکت فک پایین به سمت جلو کمک میکند. یک قسمت آن با پشت دندانهای جلو و قسمت دیگر با دندانهای پایین تماس دارند و هنگامی که دهان بسته میشود فک پایینی به سمت جلو کشیده خواهد شد.
- اکتیویتور: انواع مختلفی از دستگاه اکتیویتور با نامهای اکتیویتور V، اکتیویتور H و… وجود دارند و کاربرد اصلی آن ایجاد هماهنگی بین فک پایین و بالا است.
- دستگاه هربست: این دستگاه ثابت بوده و روی دندانهای آسیاب فک بالا قرار میگیرد. همچنین در امتداد آن، دستگاه روی دندانهای فک پایین نیز نصب شده و در نتیجه باعث حرکت فک پایین به سمت جلو خواهد شد.
- دستگاه مارا: این دستگاه وظیفه ایجاد حرکت فک پایین و بالا را به سمت جلو دارد.
ارتودنسی فانکشنال چه مزایایی دارد؟
از سری مزایای ارتودنسی فانکشنال به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
- برقراری تعادل صورت با افزایش سن
- کاهش درد TMJ
- داشتن لبخند زیباتر
- از دستگاههایی برای این کار استفاده میشود که مراقبت از آنها راحت است.
- از ابزارهایی استفاده میشود که به نسبت بریسها کمتر در ظاهر مشخص هستند.
- آغاز درمان میتواند از سن ۳ تا ۸ سال باشد.
- یک روش درمانی که باعث تراز موقعیت دندان، اصلاح وضعیت سر و گردن، تراز فک و اصلاح ساختار صورت است.
معایب ارتودنسی فانکشنال چیست؟
ارتودنسی فانکشنال برای افرادی کارایی دارد که نیازمند جابهجایی استخوان فک پایین یا بالا هستند؛ اما از معایب آن میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- اگر از ارتودنسی فانکشنال ثابت استفاده کنید نیازمند رعایت بهداشت بسیار زیادی هستید.
- هزینه بالا
- گاهی بیمار نیازمند انجام ارتودنسی سنتی پس از انجام ارتودنسی فانکشنال است و زمان درمان طولانی میشود.
- در ارتودنسی فانکشنال متحرک، اگر استفاده به صورت منظم نباشد؛ باعث عدم نتیجه درمان میشود.
چگونگی استفاده از ابزار ارتودنسی فانکشنال
اگر شما ارتودنسی فانکشنال انجام دهید، باید بهداشت دهان و دندان را رعایت نمایید. اگر از نوع متحرک باشد شما میتوانید بعد از خارج کردن دستگاه از دهان خود به راحتی از نخ دندان، مسواک و… برای تمیز کردن دندانها استفاده کنید؛ اما علاوه بر تمیزی دندانها باید دستگاه نیز دائما تمیز شود و طبق برنامه معین باید شستوشو صورت گیرد.
تمیز کردن دستگاه ارتودنسی فانکشنال ثابت نسبتا دشوارتر از متحرک است؛ اما شما میتوانید از نخهای مخصوص و مسواک های بین دندانی استفاده کنید. همچنین متخصص ارتودنسی به شما نحوه استفاده از نخ دندان مخصوص و مسواک های بین دندانی را آموزش میدهد. گاهی اوقات بیمار پس از انجام ارتودنسی فانکشنال برای تکمیل درمان نیازمند انجام ارتودنسی سنتی نیز است که این کار طول عمر درمان را افزایش میدهد؛ اما لبخندی زیبا و دندانهایی مرتب به شما هدیه خواهد داد.
ارتودنسی فانکشنال مناسب چه افرادی است؟
این روش ارتودنسی برای بزرگسالان و کودکان مورد استفاده قرار میگیرد. از سری مزایای مهم ارتودنسی فانکشنال میتوان به عدم جابهجایی دندانها پس از کامل شدن درمان اشاره کرد. پس هنگامی که افراد با مشکل کوچک بودن و ناهنجاری فک مواجه هستند، متخصص ارتودنسی در صورت نیاز به وسیع کردن فک، مشکل دندانها را برطرف میسازد. همچنین تشخیص اینکه این روش برای چه افرادی مناسب است توسط متخصص ارتودنسی صورت میگیرد.
دوره درمان ارتودنسی فانکشنال چقدر است؟
ارتودنسی فانکشنال شامل دو مرحله میشود. در مرحله اول دستگاه ارتودنسی فانکشنال وضعیت ناهنجاری های فک پایین و بالا را بهبود میدهد. این مدت بین ۹ الی ۱۸ ماه به طول میانجامد؛ اما باتوجه به میزان ناهنجاریها، زمان مورد نیاز برای درمان متغیر خواهد بود. در مرحله دوم فرد گاهی نیاز به استفاده از براکت های ارتودنسی سنتی دارد تا روند اصلاح مشکلات دندانی و فکی کامل گردد که این مدت نیز بین ۹ الی ۱۸ ماه طول خواهد کشید. گاهی اوقات این زمان برای افرادی که وضعیت دندانهای آنها حاد است، طولانیتر میشود.
هزینه ارتودنسی فانکشنال
در دوران اخیر با افزایش قیمتها میزان هزینه انجام ارتودنسی فانکشنال نیز افزایش پیدا کرده است؛ اما برای تعیین هزینه این نوع درمان رقم دقیقی نمیتوان بیان کرد، بلکه مواردی چون نوع ناهنجاری، موقعیت مطب دندانپزشک، تبحر و تخصص ارتودنتیست و… در میزان قیمت تاثیرگذار هستند که برای هر کیس درمان متفاوت خواهد بود؛ اما میتوان گفت که تفاوت زیادی وجود ندارد.
سوالات متداول
- آیا زمان ارتودنسی فانکشنال در دختران و پسران متفاوت است؟
برای رفع ناهنجاری فک و دندان جنسیت تفاوتی ندارد؛ اما در صورتی که ارتودنسی فانکشنال به منظور جلو آوردن فک انجام شود، جنسیت در آن دخیل خواهد بود. به علت شرایط بلوغ متفاوتی که در بین دختران و پسران وجود دارد، بهتر است دختران در سن ۹ تا ۱۰ سالگی و پسران ۱۲ تا ۱۳ سالگی این کار را انجام دهند.
- آیا شکل صورت با ارتودنسی فانکشنال تغییر میکند؟
نظریههای فراوانی در رابطه با این موضوع وجود دارد؛ اما طبق تحقیقات اخیر، این گونه بیان شده ارتودنسی فانکشنال با بهبود موقعیت فک ها نسبت به یکدیگر و اصلاح ناهنجاری فکی، زیبایی خاصی به چهره فرد هدیه میکند.
- اگر درمان با موفقیت همراه نبود چگونه میتوان مشکل دندانها را برطرف کرد؟
اگر مشکلات دندان در مرحله اول برطرف نشوند، باید مرحله دوم که همان ارتودنسی سنتی است را انجام داد؛ اما در صورتی که در این مرحله نیز درمان کامل نشد، باید یکسری تجهیزات را برای اصلاح مرحله دوم تغییر داد که شامل موارد زیر را میشوند:
- جراحی فک
- هدگیر
- کشیدن دندان در صورت نیاز برای ایجاد فضای خالی به منظور تراز سایر دندان ها
- آیا ارتودنسی فانکشنال همراه با درد است؟
این روش نیز مانند روش ارتودنسی سنتی با ایجاد فشاری خفیف روی فک باعث ایجاد درد اندکی خواهد شد که با هر بار مراجعه کردن به متخصص ارتودنسی و سفت کردن دستگاه این فشار افزایش مییابد و گاهی تا چندین روز این درد ادامهدار است و پس از چند روز کمتر میشود.
کلام پایانی
ارتودنسی فانکشنال نیز یکی از شاخههای ارتودنسی است؛ بیشتر برای افرادی کارایی دارد که از مشکلات فک رنج میبرند و برای بهبود این مشکلات از این روش استفاده میکنند. این روش نیز همانند سایر روشهای درمانی دندان نیازمند مراقبت و رعایت بهداشت دهان و دندان است که اگر شما به خوبی این مراقبتها را انجام ندهید، گاهی اوقات مدت دوره درمان نیز افزایش خواهد یافت. شما برای آنکه نتیجه مطلوبی را کسب نمایید باید در مرحله اول به متخصص ارتودنسی باتجربه و کاربلد مراجعه داشته باشید؛ زیرا میزان مهارت دندانپزشک در طول و نوع درمان شما بسیار موثر خواهد بود.
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.