پستانک ارتودنسی و مزایای آن نسبت به پستانک عادی

مادر گاها برای آرام کردن کودک خود از پستانک استفاده می‌کنند و این موضوع از قدیم بین نوزادان رواج داشته؛ اما پستانک‌های عادی اگر زیاد مورد استفاده قرار گیرند باعث کجی و انحراف دندان‌های‌ نوزاد خواهند شد و به بیانی دیگر مشکلات ناهنجاری دندان را به‌دنبال خواهند داشت. راه چاره برای پیشگیری از این موضوع چیست؟ آیا پستانک ارتودنسی قابلیت محافظت دندان‌ها را در برابر کج شدن دارد؟ پستانک ارتودنسی به چه شکل است؟ پستانک ارتودنسی با پستانک معمولی چه تفاوتی دارد؟

پستانک ارتودنسی چیست؟

پستانک ارتودنسی برای جلوگیری از اختلالات ارتودنسی برای کودکان مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نوع پستانک‌ها به‌صورت ویژه طراحی و ساخته شده‌اند تا دندان‌های کودک در جایگاه صحیح خود قرار گرفته و از ایجاد اختلالات در رشد و توسعه صحیح ریشه دندان نوزاد جلوگیری شود. پستانک ارتودنسی معمولا شامل یک ساختار پلاستیکی است که در دهان کودک قرار می گیرد. این پلاستیک به‌گونه‌ای طراحی شده تا بتواند روی زبان کودک قرار بگیرد و مانع تحریک نامناسب عضلات صورت و دهان کودک شود.

پستانک ارتودنسی می‌بایست به مدت معینی در طول روز، به‌طور مداوم یا تحت نظارت ارتودنتیست مورد استفاده قرار ‌گیرد. از سری ویژگی‌های ظاهری پستانک به این صورت بوده که از پایین حالت صاف و از بالا حالتی گرد دارد تا با سقف دهان کودک و زبان او مطابقت یابد. به همین علت کمتر باعث ایجاد اختلال برای دندان‌های نوزاد خواهد شد.

پستانک ارتودنسی

پستانک ارتودنسی

مزایای پستانک ارتودنسی

به‌طور معمول دندان‌پزشک استفاده از پستانک ارتودنسی را برای نوزاد به جای مکیدن انگشت شست ترجیح می‌دهد؛ زیرا ترک کردن پستانک برای نوزاد راحت‌تر از مکیدن انگشت شست خواهد بود. همچنین براساس تحقیقات بیان شده که استفاده از پستانک در هنگام خواب نوزاد یا در حالت چرت زدن، از وقوع سندروم مرگ ناگهانی نوزاد جلوگیری خواهد کرد؛ اما در کنار این مسائل استفاده از پستانک عادی باعث ایجاد اثرات منفی بر مسیر رویش دندان‌ها و شکل دهان کودک خواهد شد.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  چگونه می توان مدت درمان ارتودنسی را کوتاه تر کرد؟

اگر نوزاد مکیدن پستانک را قبل از رشد دندان‌های دائم متوقف نماید، این احتمال وجود خواهد داشت که اختلال بایت کودک به‌صورت خودبه‌خود اصلاح گردد. ناگفته نماند که اغلب کودکان عادت به مکیدن انگشت یا پستانک را به علت ایجاد فشار رفتارهای همسن و سالان خود رها خواهند کرد که این مورد یک نکته مثبت به حساب می‌آید.

پستانک ارتودنسی

پستانک ارتودنسی

معایب پستانک ارتودنسی

استفاده درست و متعادل از پستانک برای نوزادان معمولا ایمن است؛ اما استفاده بیش از حد یا استفاده نادرست از آن می‌تواند برخی از معایب را به همراه داشته باشد. در زیر برخی از دلایل منجر شدن به استفاده بیش از حد کودک از پستانک و عوارض آن را خواهیم شناخت:

  • احساس درد در سینه مادر
  • ایجاد عجله در شیر خوردن نوزاد
  • ایجاد انسداد در مجاری شیری
  • اختلال در چرخه تامین شیر سینه مادر
  • ایجاد وابستگی شدید نوزاد به پستانک
  • گرفتن نوزاد از شیر مادر در زود هنگام
  • به‌هم خوردن عادت نوزاد برای تغذیه
  • اختلال در تثبیت دندان‌ها: استفاده بیش از حد یا استفاده طولانی مدت از پستانک ممکن است منجر به بروز اختلالات در تثبیت و الگوی رشد دندان‌ها شود.
  • مشکلات زبانی: استفاده پیوسته از پستانک می‌تواند باعث بروز مشکلات زبانی مانند عدم تعادل عضلات زبان شود. این ممکن است مشکلاتی در تلفظ و زبان‌آموزی را به‌دنبال داشته باشد.
  • ریسک ایجاد عفونت‌های دهانی: استفاده نادرست، نگهداری نامناسب و استفاده از پستانک‌های کثیف و پوشیده از باکتری‌ها و میکروب‌ها می‌تواند به عفونت‌های دهانی مانند التهاب لثه‌ها، عفونت‌های قارچی یا ترشحات دهانی منجر شود.

توصیه می‌شود که والدین همواره راهنمایی متخصص ارتودنسی کودکان خود را در رابطه با استفاده صحیح از پستانک ارتودنسی جویا شده و به نیازهای کودک خود توجه نمایند. همچنین استفاده از پستانک نباید به‌صورت مداوم و بیش از حد باشد و می‌بایست آن را به تدریج کاهش دهند و از رفتارها و نیازهای رشدی کودک پشتیبانی کنند.

پستانک ارتودنسی

پستانک ارتودنسی

جنس پستانک ارتودنسی

پستانک‌های ارتودنسی عموما از جنس سیلیکون یا لاتکس ساخته می‌شوند. هر دو مواد در صنعت دندان‌پزشکی کاربرد دارند. ویژگی‌های خاصی برای استفاده در پستانک‌های ارتودنسی وجود دارند که به شرح زیر هستند.

  1. سیلیکون: پستانک‌های ارتودنسی بسیاری از برندها از جنس سیلیکونی ساخته می‌شوند. سیلیکون ماده‌ای بی‌بو و بدون طعم است که به لطافت و انعطاف‌پذیری مناسب برای ساخت پستانک نوزادان و کودکان کمک می‌کند. ناگفته نماند که سیلیکون به صورت ضدعفونی بوده و در برابر گرما و سرما از خود مقاومت نشان می‌دهد.
  2. لاتکس: برخی از پستانک‌های ارتودنسی همچنین از لاتکس ساخته می‌شوند. لاتکس یک جنس طبیعی بوده که از لاتکاسین به دست می‌آید. این جنس عموما نرم و انعطاف‌پذیر است و می‌تواند برای برخی از کودکان مبتلا به حساسیت‌ها و آلرژی‌ها، مناسب نباشد.
شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  آیا در طول درمان ارتودنسی می توان متخصص ارتودنسی را تغییر داد؟

مهم است که در انتخاب پستانک ارتودنسی، به نیازها و ترجیحات کودک خود توجه داشته باشید. در صورتی که کودک شما به حساسیت و آلرژی به مواد خاصی مبتلا بوده، بهتر است با ارتودنتیست مشورت کرده و نوع مناسب پستانک را انتخاب نمایید.

پستانک ارتودنسی

پستانک ارتودنسی

نوزاد می بایست تا چه سنی از پستانک ارتودنسی استفاده کند؟

استفاده از پستانک برای نوزادان و کودکان کاملا وابسته به نیازها و توسعه آن‌ها است. در ادامه مراحل استفاده از پستانک برای نوزادان شرح داده شده‌اند.

نوزادان تا ۶ ماهگی: در این مرحله بسیاری از نوزادان به‌دلیل نیازمند بودن به مکیدن و آرام کردن خود، از پستانک ارتودنسی استفاده می‌کنند. پستانک‌هایی با سر پهن و شکل مشابه پستان مادر، برای تسکین نوزادان بسیار مفید هستند.

نوزادان ۶ ماه تا ۱ سالگی: در این مرحله، برخی از نوزادان همچنان به پستانک نیاز دارند؛ اما باید توجه داشته باشید که بهتر است به تدریج و در زمان مناسب نیاز به پستانک‌ را کاهش دهید. این کاهش معمولا در ۱ سالگی صورت می‌گیرد.

کودکان بالای ۱ سالگی: در این مرحله، اگر کودک به‌درستی در تغذیه و تکامل دهانی (مانند مکیدن، خوردن غذا) پیش رفته و دندان‌های او به‌طور صحیح رشد کرده‌اند، استفاده از پستانک به‌صورت مداوم توصیه نمی‌شود. در این صورت، از روش های مختلف ترغیب و تشویق کودک به استفاده کمتر از پستانک باید استفاده نمود.

پستانک ارتودنسی

پستانک ارتودنسی

آیا پستانک ارتودنسی و پستانک معمولی با یکدیگر متفاوت هستند؟

استفاده از پستانک و مکیدن آن ساده‌ترین روش برای آرام کردن کودک است. پستانک‌ها که در انواع ارتودنسی و معمولی برای کودک مورد استفاده قرار می‌گیرند؛ تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند که به شرح زیر هستند:

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  همه چیز درباره اکسپندر یا وسیع کننده کام

طراحی و شکل: پستانک ارتودنسی به‌صورت ویژه‌ای طراحی شده تا بتواند به جلوگیری از اختلالات ارتودنسی کمک کند. طرح و شکل پستانک ارتودنسی براساس نیازهای طبی و رشد صحیح دندان‌ها و فک‌ها صورت گرفته است.

بخش ارتودنسی: پستانک ارتودنسی دارای بخشی است که از پلاستیکی خاص تشکیل شده و روی زبان قرار می‌گیرد. این بخش عضلات صورت و دهان را تحریک می‌کند و به اصلاح و تراز دندان‌ها کمک خواهد کرد.

مناسب برای اختلالات ارتودنسی: پستانک ارتودنسی به‌دلیل برخورداری از طراحی ویژه، برای پیشگیری از اختلالات ارتودنسی نظیر اپن بایت و اورجت به کار می‌رود. این نوع پستانک‌ها برای کودکانی که اختلالاتی مانند جایگاه صحیح دندان‌ها و ساختار فک دارند مفید به نظر می‌رسد.

پستانک ارتودنسی

پستانک ارتودنسی

سوالات متداول

چگونه عادت مکیدن پستانک توسط نوزاد را قطع کنیم؟

  • استفاده از روش‌هایی چون جایزه دادن به نوزاد در ازای ترک استفاده از پستانک
  • از نوزاد خود در جهت ترک عادت‌های پیشین حمایت کنید.
  • از یک دندان‌پزشک برای این کار مشورت بگیرید.

طرز استفاده صحیح از پستانک توسط کودک به چه صورت است؟

در ابتدا باید پستانک تمیز شود، همچنین نباید سر پستانک را سوراخ کنید. پیش از استفاده پستانک به مدت ۵ دقیقه آن را بجوشانید. هرگز پستانک را با مواد شیرین در تماس قرار ندهید؛ چراکه باعث خرابی دندان نوزاد خواهد شد. در نظر داشته باشید که هرگز پستانک را در معرض نور خوشید، مواد ضدعفونی و حرارت قرار ندهید.

پستانک ارتودنسی

پستانک ارتودنسی

سخن پایانی

پستانک مدل ارتودنسی به نسبت پستانک نوع ساده در کنترل ناهنجاری دندان نوزاد توانسته بیشتر دخیل باشد و تاثیرات مثبتی برجای بگذارد. اگر نوزاد به میزان زیادی از پستانک چه از نوع ارتودنسی و چه از نوع معمولی استفاده کند، دچار ناهنجاری‌هایی در دندان‌ها می‌شود. در نتیجه می‌بایست براساس دستور دندان‌پزشک از این وسیله آرام کردن کودک استفاده کرد. به بیان دیگر استفاده از پستانک‌های معمولی برای جلوگیری از اختلالات دندان و فک هیچ‌گونه نتیجه مثبتی در پی نداشته و کودک می‌بایست در حدود سن دو سالگی خوردن پستانک را ترک کند.

0 پاسخ

پاسخ دهید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code